Oorlogswinter

1. Zakelijke gegevens
A. Oorlogswinter
B. Jan Terlouw
C. Jaar van verschijnen: 1972 Aantal bladzijde’s: 162
2. Samenvatting
Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. De hoofdpersoon van het verhaal is de vijftienjarige Michiel van Beusekom. Michiel woont samen met zijn vader, burgemeester van Vlank, (het plaatsje waar Michiel woont) moeder, zus erica en zijn broertje Jochem.
In het Vlank is een avondklok ingesteld; na 8 uur mag je niet meer op straat komen. De buurjongen van Michiel ‘’Dirk’’ zit bij het verzet en houdt wel van een geintje; op een avond had Dirk zich verkleed als een Duitse soldaat, toen hij Michiel tegen kwam, praatte dirk Duits tegen Michiel en Zei: “Het is over achten ik neem je gevangen”, maar Michiel had al snel door dat het zijn buurjongen was. Dirk kwam de volgende dag naar het schuurtje achter Michiels huis en zij tegen Michiel dat ze een overval gingen plegen op de munitieplek van de Duitsers. Dirk vertelde het in het geheim aan Michiel want die mocht echt niets door vertellen anders was het risico te groot dat Dirk en de rest van het verzet gevaar liepen. Dirk vertelde niet voor niets dat hij een overval ging plegen. Want als Dirk opgepakt zou worden moest Michiel een brief afgeven aan Bertus van Gelder (De hoefsmid van Vlank) . Dirk zei tegen Michiel dat hij absoluut niet de brief mocht open maken en dat hij hem gewoon moest afgeven.
De volgende dag kreeg Michiel te horen dat de overval was mislukt en dat ze waren opgepakt door de Duitsers. Michiel ging nadat hij had gehoord zo snel mogelijk naar Bertus. Alleen dat lukte niet zo makkelijk want net toen hij weg was van zijn huis vroeg zijn buurman wat hij ging doen. Michiel moest snel een smoes verzinnen om tegen zijn buurman te vertellen. Hij besloot maar te zeggen dat hij een brief aan zijn vader moest geven op het gemeentehuis. De buurman had Michiel al een beetje in de gaten en vroeg of hij mee mocht fietsen want hij moest ook toevallig die kant op. Michiel wist niet wat hij moest zeggen, maar als hij nee zou zeggen zou het misschien verdacht lijken. Michiel zei dus tegen zijn buurman dat het goed is.
Toen ze bij het gemeentehuis kwamen ging Michiel naar binnen en zei tegen zijn vader dat de vergadering van morgen gewoon doorging. Toen hij weer buiten kwam was zijn buurman vertrokken. Michiel wou zo snel mogelijk naar Bertus toe, maar toen hij onderweg was, ging de velg van zijn wiel af. Toen Michiels fiets eindelijk weer gerepareerd was, is het al te laat om nog naar Bertus te gaan en besloot dat hij morgen wel naar Bertus zou gaan. De volgende dag ging hij meteen naar Bertus toe. Toen hij bij Bertus huis aankwam was er niemand thuis. Toen liep Michiel naar achteren om te kijken of Bertus in de schuur was, maar daar was de vrouw van Bertus eieren van de kippen aan het rapen. Michiel vroeg aan de vrouw van Bertus waar Bertus was. Na een lange stilte vertelde ze dat Bertus was opgepakt. Hij besloot niet meer verder te vragen en liep weg. Michiel had gelukkig niet de brief aan zijn vrouw gegeven want hij wist niet wat zij er mee zou doen en besloot hem weer mee te nemen. Michiel wilde zelf ook wel weten wat er in stond misschien was het wel iets belangrijks. In de brief stond, dat Dirk een Engelse piloot (Jack) had leren kennen en dat die ondergedoken zat in het bos. Dirk had helemaal opgeschreven waar hij de piloot kon vinden. Dirk vroeg in de brief of Bertus voor de piloot kon zorgen.
Michiel ging opzoek in het bos naar Jack. Toen Michiel het gat had gevonden en het luik omhoog tilde, stond er ineens een pistool op zijn neus. Michiel schrok en probeerde met gebaren en slecht Engels de piloot te overtuigen dat hij in plaats van Dirk kwam. De Engelse piloot kon geen Nederlands maar het lukt Michiel om hem duidelijk te maken dat hij hem ging verzorgen. Toen Michiel even later naar huis ging heeft hij niks aan zijn ouders verteld want als zijn vader het wist dan wisten de Duitsers het misschien ook. Hij vertelde het wel tegen zijn zus want zij was verpleegster en kon Jack helpen met zijn verwondingen aan zijn been. Een week later kwam Michiel terug van het verzorgen van Jack en zag zijn moeder, zus en broertje huilend aan de keuken tafel zitten. Michiel vroeg waarom ze huilden, zijn moeder zei dat zijn vader was meegenomen door de Duitsers. Zijn moeder vertelde dat ze een dode Duitse soldaat is het bos hadden gevonden en zolang niemand zich aan had gegeven, zouden ze zijn vader en nog een paar andere mensen niet vrijlaten, als er niet binnen 2 dagen niemand kwam melden werd zijn vader in het openbaar doodgeschoten. De Duitsers wilden op die manier laten zien wie er de baas was.
Na twee dagen waren er nog geen meldingen dus het was zover de burgemeester werd dood geschoten. Toen Michiel een dag later weer bij Jack kwam, was zijn zus daar ook en bleken Jack en zijn zus inmiddels verliefd te zijn. Terwijl Michiel duidelijk had gezegd dat zij alleen naar Jack toe mocht gaan als hij erbij was. Michiel kwam thuis en hij had een plan gemaakt om Jack naar een veiligere plek te krijgen. Michiel had aan zijn oom Ben gevraagd of hij hem kon helpen om Jack uit het bos te krijgen. Oom Ben werd woedend op Michiel en zij dat hij het wel af zou handelen. Maar oom ben had helemaal geen goede bedoelingen met Jack want oom Ben was de verklikker van het verhaal, via hem wisten de Duitsers zoveel. Een paar dagen later was het zover de grote dag vandaag moest Jack weg. Michiel had afgesproken samen met hem naar het pontje te gaan om hem de IJssel over te krijgen, eenmaal aangekomen bij de schuilplaats ging Michiel naar binnen. Maar waar was Jack. Oom Ben en de zus van Michiel hadden Jack al meegenomen naar de brug, waar het allemaal ging gebeuren. Michiel wist niet hoe snel hij naar de brug toe moest want hij was erachter gekomen dat zijn oom ee grote verklikker was. Eenmaal aangekomen bij de brug ziet hij oom Ben bij het water staan. Michiel deed net of hij van niks wist en vroeg waar zijn zus en Jack waren. Zijn zus liep over de brug en Jack klom onderaan de brug. Toen was het moment om oom Ben te vertellen wat Michiel allemaal wist. Michiel pakt een pistool en richtte deze op zijn oom, oom Ben schrok zich kapot en zij: “Michiel dit wil je niet”. Michiel bind zijn oom aan een boom vast terwijl hij hem onder schot houdt. Eenmaal vast gebonden begon Michiel hem uit te schelden en zei meerdere malen “door jou is nu mijn vader dood en daar ga jij voor boeten”. Michiel draaide zich om, om te kijken hoe het met Jack en zijn zus ging. Jack was aan de overkant en liet zich in het water vallen om daarna het land op te klimmen. Michiel draaide zich om en keek, waar was zijn oom? Die rende weg door het bos Michiel ging er in volle sprint achteraan. Toen struikelde oom Ben en dat was het moment om wraak te nemen. Michiel nam hem weer onder schot en zij ‘’ het moet klaar zijn met deze rot oorlog’’ hij keek angstig en tegelijkertijd boos naar zijn oom. Hij was er klaar voor hij richtte het pistool op de borst van zijn oom en haalde de trekker over.
Een paar dagen later in het verhaal is de oorlog afgelopen het is een groot feest maar Michiel blijft trauma’s hebben aan het overlijden van zijn vader.
3. Over de auteur.
Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlands fysicus, schrijver en voormalig politicus voor Democraten 66 (D66). Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen.
Jan was de oudste zoon thuis en had nog twee broertjes en twee zusjes. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was.
Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970.
Terlouw heeft een aantal boeken geschreven; voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn politieke achtergrond schijnt door omdat zijn boeken vaak eigentijdse problemen aan de orde stellen, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Ook dringt in de boeken vaak de boodschap van de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme door. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De jongeren leren de zaken niet te accepteren, maar kritisch te bekijken. Vaak is er een jongere aanwezig die het verkeerde pad op is gegaan en aan het eind van het boek besluit dat kritisch blijven denken toch het belangrijkste is. De boeken van Jan Terlouw zijn talloze malen herdrukt, bekroond, en vertaald in vele talen.
De laatste jaren schrijft Terlouw sommige boeken samen met zijn dochter Sanne Terlouw. Dat zijn er tot nu toe 5. Dit zijn detectiveachtige boeken rond een vader en een dochter die samen moorden oplossen. Het derde boek is eerst als feuilleton verschenen in de Wegener kranten. Daarnaast hebben ze aangegeven een thriller te maken die zich afspeelt in Twente.
4. Over het boek.
A. Je ziet Michiel en twee Duitse soldaten in een winterachtig landschap. Het speelt zich af in de winter met Michiel en soldaten.
B. Het boek is aan niemand opgedragen.
C. De schrijver heeft vooral de plaats Vlank gebruikt en het bos.
Ik denk dat de schrijver het bos heeft gebruikt om het verhaal spannender en leuker te maken voor de lezer.
D. Het doel van het boek is om mensen te laten zien wat er allemaal in de 2e wereldoorlog gebeurde.
E. Het verhaal heeft een gesloten einde omdat Jack is gered en Michiel erachter is gekomen wie de verrader was in het hele verhaal.
5. Leeservaringen
Ik vond dit persoonlijk een spannend boek. Ik hou zelf heel veel van oorlogsfilms en daarom leek me dit wel een mooi onderwerp om te lezen. Er zit een makkelijke verhaal lijn in, hierdoor is het verhaal makkelijk te volgen.
Zelf had ik eigenlijk hoge verwachtingen over het boek omdat ik de film al in de bioscoop had gezien met mijn ouders . Maar je ziet toch dat de film toch iets verschilt van het boek. Sommige momenten worden op andere plekken gespeeld dan er in het boek staat.
6. Verwerkingsopdracht
-Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is.
Het grootste probleem van het verhaal is dat hij Jack vind. In de loop van het verhaal moet hij voor Jack zorgen en op het eind moet hij Jack de IJssel over zien te krijgen.